Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
W wielu badaniach wykazano, iż sama dieta daje większe efekty od treningu (np. aerobowego). W niektórych eksperymentach niezauważalne efekty przynosiło nawet cardio w objętości 5 x 45 minut tygodniowo! W tym samym badaniu wykazano, iż sama dieta posiada niewiele mniejszą skuteczność w zmniejszaniu wagi ciała, w porównaniu do treningu aerobowego i [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
„Triada sportsmenek” to zależność między niskaloryczną dietą, zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Jednak współwystępowanie nie oznacza od razu związku przyczynowo-skutkowego. Czy to triada sportsmenek, fentermina czy sterydy? Brakuje mi szerszych danych odnośnie stosowania SAA przez kobiety, ale tajemnicą [...]
Czy miałeś kiedyś momenty, w których usilnie próbowałeś sobie przypomnieć jakiś szczegół? Na przykład nazwy restauracji, w której jadłeś kilka dni temu, albo gdzie schowałeś swoje słuchawki do słuchania muzyki lub klucze? Okazuje się, że to wcale nie wczesna demencja — bądź spokojny. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, dlaczego zapominasz o wielu [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] W naszej diecie muszą znaleźć się też produkty roślinne o stosunkowo dużej zawartości żelaza. Należy pamiętać, by sięgać po produkty bogate w witaminę C, gdyż ułatwia ona wchłanianie tego pierwiastka, w szczególności tego niehemowego (z jaj i produktów roślinnych). Urozmaicona dieta pozwoli nam utrzymać ten mikroelement na odpowiednim poziomie.
[...] fizyczna zmniejsza oporność insulinową, czyli poprawia tolerancję węglowodanów w ustroju, ma też korzystny wpływ na pracę serca, nerek, wątroby i układu pokarmowego. Jaka dieta może pomóc? W redukcji masy ciała może pomóc zastosowanie diety niskowęglowodanowej (dostarczającej <100 g węglowodanów dziennie) lub klasycznej, zbilansowanej diety [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
[...] Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego wypróżnienia. U wielu osób wymienione objawy występują naprzemiennie. Należy pamiętać, że chociaż dieta ta eliminuje niektóre owoce, orzechy, warzywa i nabiał, jednak nie eliminuje ona wszystkich pokarmów z tych kategorii. Jeśli pijesz mleko, wybierz mleko bez laktozy lub [...]
[...] wcześniej (14,4% białka, 55,2% węglowodanów, 30,4% tłuszczów). W kulturystyce z reguły sugeruje się nieco wyższą podaż białka i nieco mniejszą ilość tłuszczów (poza modnymi dietami low-carb). Ponadto, tak duża ilość węglowodanów jest zarezerwowana dla naprawdę ciężko trenujących osób. Większości ludzi wystarczy o wiele mniejsza podaż kcal. I. [...]
[...] estradiolu, DHT (a więc pośrednio od testosteronu), lokalnych czynników wzrostowych i wywołanych treningiem mikrourazów mięśni. Jeśli nie masz problemów z hormonami, to dieta jest tym najważniejszym czynnikiem, który stymuluje wzrost muskulatury lub jej spadek. I co z tego, że zastosujesz trening, który ma być hipertroficzny i jest zgodny ze [...]
Odchudzanie jest ściśle związane z wprowadzeniem restrykcji kalorycznych. Dieta redukcyjna to nic innego jak planowane, stopniowe "zagładzanie" organizmu w celu zmuszenia go do poboru energii zgromadzonej w ciele (w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej). Musimy jeść mniej kalorii, niż wydatkujemy na co dzień, aby nasze ciało stawało się stopniowo [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
[...] i prawdopodobnie kancerogenezę) - przykładowo ktoś zmienia pracę lub kończy właśnie karierę zawodową (i jest narażony na mniejszy stres). Może się zmieniać suplementacja, dieta .... i wszelkie inne czynniki. I tak można pisać godzinami. Z oczywistych względów przy grupie większej niż kilkadziesiąt osób trudno jest o dobry nadzór i [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
[...] Do czynników egzogennych (zewnętrznych) wywołujących hiperhomocysteinemię należą: głodzenie, podawanie niektórych beta-mimetyków (np. clenbuterolu), nadużywanie kofeiny, dieta uboga w witaminy z grupy B (B6 oraz B12), niedobór kwasu foliowego, alkoholizm (często wiążący się z nieprawidłową dietą), palenie tytoniu, fenyloketonuria (jest [...]
Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]